Skip to main content

CV

Mijn naam is Frederique Groustra. (1963) In mijn 20er jaren ben ik actief geweest in de biologisch-dynamische landbouw.

  • 1991
    Hogeschool voor Kunsten in Kampen; beeldhouwen en 1e gr. Docentschap beeldende vorming en kunstgeschiedenis afgerond.
  • 1996
    Sinds 1996 ben ik als zelfstandig beeldend kunstenaar gevestigd in Alkmaar.
  • 1993
    Bijscholing bij Christina Sielcken (Italië): steenhouwen
  • 1996
    Bijscholing bij Adriaan Seelen: letterhakken
  • 2005-2022
    concentreert mijn werk zich rond bijzondere gedenkstenen, gedenkbeelden en gevelstenen. Daarnaast geef ik diverse cursussen en workshops, projecten aan scholen.
  • 2015 - 2017
    ‘kunstzinnig counselen’ (SPSO) en ‘analytische tekentherapie’ (PPCH). In het creatieve proces brengen we dat wat (onbewust) in ons leeft naar buiten – dit wordt zichtbaar en beïnvloedbaar. We kunnen innerlijk in beweging komen en een ander perspectief ervaren – wat een prachtig middel! Ik heb diverse ‘workshops met een thema’ ontwikkeld. Via metaforen krijgt het thema een concrete vorm en wordt het uitgewerkt.. het gaat hier meer om de beleving en de uitwisseling.
  • 2022
    letterontwerpen bij Henk Welling (bijscholing)
  • 2022
    penningen bij Geer Steyn (bijscholing)
  • 2023
    beëindiging werk aan gedenkstenen, penningen bij Da van Dalen (bijscholing)

Bovendien is Atelier16 een CV. Sinds 2018 heeft Atelier16 de rechtsvorm van CV. Dat wil zeggen dat er een samenwerking is gestart met De Beeldhouwwinkel (Den Haag).  

Waarom? Tijdens mijn land- en tuinbouw opleiding (Warmonderhof) maakte ik kennis met een interessante visie op een vernieuwende (sociale) economie, ooit door Rudolf Steiner geformuleerd. Daar wil ik met mijn bedrijf graag aan meewerken.

Ik geloof dat economie en ondernemingen ook anders kunnen werken dan alleen gericht op winst. Hierbij ga ik uit van de gedachte dat de mens het middelpunt van een onderneming is en niet maximale omzet en winst. Uitgangspunt bij alle overwegingen van een onderneming, zijn de behoeften van alle mensen die aan een onderneming verbonden zijn en het begrip ‘juiste of faire prijs’.

Sinds 2016 zijn veel bedrijven die op deze manier willen werken bijeengekomen in de stichting “Sleipnir”. Kernpunten zijn: Eerlijke prijzen, Eerlijke verbindingen met medewerkers, leveranciers en klanten, Eerlijke, dus duurzame verhouding met de aarde, de grondstoffen en alles wat erop leeft.  Met de Stichting Sleipnir als gemeenschappelijke financier, werken de ondernemers van de aangesloten bedrijven samen zonder dat de bedrijven privé-eigendom zijn of kunnen worden. Dat is een belangrijke voorwaarde om tot die andere economie te komen. Anders, omdat het kan.