Referentie

Alkmaar, 16 maart 2010

We wilden een mooie gedenksteen voor onze zoon/broer. Het liefste maakten wij hem zelf. We hadden ook moeite om de opdracht uit handen te geven. We hadden er allemaal een andere mening over en we kwamen er zelf niet goed uit. We gingen maar eens rond kijken, maar er was niets wat ons aansprak. We wilden zeker geen standaard steen. En in zo’n” winkel “ iets uitzoeken daar hadden we ook moeite mee.

Voor de opdracht hadden we de tijd genomen, dit proces wilden en konden wij niet forceren. Ons uitgangpunt was, dat de letters met de hand gemaakt moesten worden. Dat vonden wij veel mooier. Tijdens onze zoektocht naar wie, dat voor ons kon maken, kwamen we Frederique van Atelier 16 tegen. We maakten met haar een afspraak en ze kwam bij ons thuis. Ze heeft naar ons geluisterd en onze opmerkingen verzameld. Hier zou ze nooit uitkomen, dat dachten wij.

Frederique ging met onze ideeën aan de slag en maakte een ontwerp en liet het aan ons zien. Het verraste ons. Het ontwerp “klikte” en het voelde als een ontmoeting. Het was zo goed, dat is in geen prijs uit te drukken. Hier waren we heel blij mee. Ze had ook een offerte gemaakt, daar in konden wij ons ook vinden. Ze kon wat ons betreft aan de slag gaan, we hadden er veel vertrouwen in.

Iers hardsteen, een druppel in het water, met daaromheen rimpelingen . De rimpelingen gaan zelfs buiten de steen door, zo lijkt het. Elke letter, de plaats, de vorm, daarin werden wij betrokken. Het maakte ons bewust, waarom onze voorkeur naar iets uitging. Frederique stelde zich tijdens het maken van het monument open, voor onze gedachten gang en wilde weten wat wij het mooist vonden. We zochten samen naar een harmonisch geheel. Ze kwam bij ons thuis, ze stuurde foto’s en af en toe gingen wij naar haar atelier. Volkomen op ons gemak en in een intieme sfeer, konden wij de steen vorm zien krijgen. Voor ons is dit onbeschrijfelijk belangrijk geweest. Het troostte ons te zien dat, het monument met liefde en zorgvuldigheid voor ons gemaakt werd. Het is zelfs mooier geworden dan, dat wij het hadden kunnen bedenken. Dank je wel Frederique, mooi gedaan!

Namens ons allen.

9-7-2014 Conny Hof:

Frederique heeft ons door het proces geleid van ontwerp tot steen voor onze dierbare Fred. Het is een beeld geworden dat zo past bij hoe het was en nu is! Dank je wel voor de liefdevolle aandacht hierin voor ons en voor je vakmanschap en creativiteit. Het is een uniek monumentje van ons geworden, voor hem!