Workshops

26 mei: workshop Schrijven/Beeldhouwen vanuit de Godin

In 1986 verscheen de Nederlandse vertaling van Godesses in Every Woman, geschreven door Jean Shinoda Bolen. Bolen koos zeven godinnen uit de Griekse mythologie, die model staan voor zeven vrouwelijke oertypen. Aphrodite, Hera, Demeter, Perséphoné, Athene, Artemis en Hestia. Elke vrouw is een mix van deze oertypes. Bij twee voel je je vast erg thuis, bij twee helemaal niet en de rest bewonder je, je hebt er niets mee, of je staat er ambivalent tegenover. Gegarandeerd herken je jezelf en je vriendinnen, je moeder, zusters, collega’s, werkgevers…

Op basis van de ideeën uit dit boek presenteren beeldhouwer Frederique Groustra en schrijver Marije Verbeeck een beeldhouw/schrijfworkshop. 

Afwisselend schrijvend en beeldhouwend benaderen we de godinnen, onderzoeken we onze verwantschap met hen, wat ze voor ons betekenen, hoe ze voor ons kunnen werken en in welke valkuilen ze ons kunnen leiden. Je verbindt je op verschillende manieren met de 7 Godinnen. Tijdens de inleiding maak je kennis. We beginnen met een karakteristiek, waar staat deze godin voor? Iets over de mythologie, hoe leeft ze, wat is haar kracht, wat zijn haar talenten en haar eenzijdigheden? In welke situaties is ze onmisbaar, wanneer is ze een stoorzender?

Daarna volgen twee beeldhouwsessies en twee schrijfsessies.

Bij het beeldhouwen onderzoeken we de verschillende kwaliteiten van de godinnen in de vorm... van het diffuse, dromerige en ontvankelijke bewustzijn van Perséphoné tot aan het wakker en gefocust bewustzijn van Artemis, en alle nuances daartussen van de anderen. Met Aphrodite als alchemistische godin beginnen we met de creatieve wisselwerking tussen beide polen. Via de start vanuit de bolvorm kom je op een natuurlijke manier in contact met de godin.. we werken in Braziliaans speksteen.

Tijdens de schrijfsessies benader je de godin van binnen uit. Met behulp van verschillende associatieoefeningen verbindt je je intensief met het type. Al schrijvend onderzoek je die verbinding verder en geef je er woorden aan. We werken met  verschillende genres zoals het gedicht, het zeer korte verhaal en het cursiefje.

Door afwisselend te schrijven en te beeldhouwen ontstaat er een wisselwerking die meer is dan de som der delen.

Het idee is een driedaagse workshop aan te bieden, waarbij alle godinnen aan bod komen. Als try-out werken we een dag rond Aphrodite, godin van liefde, schoonheid en creativiteit.

Wanneer: Zaterdag 26 mei 2018 van 10.00-16.00 uur
Waar: Hazenkoog 24B, 1822BS Alkmaar
Aantal deelnemers: 5-10 (alleen voor vrouwen toegankelijk)
Prijs: 95,- inclusief grotendeels biologische lunch, excl. steen

24 t/m 28 juli - 14 t/m 18 augustus - Zomerweek Beeldhouwen

In vijf dagen leer je, al doende, de basis van het beeldhouwen in steen: ontwerp, uitvoering en afwerking. In vijf dagen kun je in een zachtere steensoort het plezier van vormgeven ontdekken of, bij meer ervaring, in een groot formaat en juist een wat hardere steen kiezen.

Meer informatie

 


Ook kun je een workshop cadeau doen met een Cadeaubon!

Aanmelding liefst per email of inschrijfformulier, maar natuurlijk ben ik ook telefonisch bereikbaar op 06 50605027 (minder op maandag en woensdag)